Pryszczyca

Pryszczyca to choroba zwierząt parzystokopytnych udomowionych i wolno żyjących (w tym bydła, owiec, kóz, świń, wielbłądowatych, bawołów, jeleni). Powoduje powstawanie pęcherzy głównie w jamie ustnej i na kończynach. Objawy u zakażonych zwierząt: obfite ślinienie, mlaskanie, nadżerki i pęcherze, gorączka, spadek apetytu, niechęć do ruchu, kulawizna, spadek mleczności, ronienia. U młodych zwierząt, np. prosiąt, jagniąt, koźląt, śmierć może wystąpić bez żadnych objawów.

Pryszczyca jest jedną z najbardziej zaraźliwych chorób. Kontakt między zwierzętami jest głównym sposobem przenoszenia i rozprzestrzeniania się choroby, ale również pasza, ściółka, sprzęt, pojazdy i ludzie, którzy mieli kontakt z zakażonymi zwierzętami mogą przenosić wirusa. Możliwe jest przenoszenie wirusa wraz z mlekiem, mięsem i innymi produktami pochodzącymi od zakażonych zwierząt. Może wystąpić przenoszenie drogą kropelkową (obecność wirusa w aerozolu).

Ryzykowne zachowania zwiększają prawdopodobieństwo zakażenia. Większość środków zapobiegawczych jest wspólna dla różnych chorób i jest najlepszym sposobem ochrony stada.

Ochrona stada w przypadku podejrzenia wystąpienia ognisk choroby w pobliżu:
Unikaj:

  • kontaktów między zwierzętami z różnych stad, np. na pastwisku, przez ogrodzenie);
  • zwiedzania innych miejsc, w których przebywają zwierzęta;
  • korzystania ze wspólnych narzędzi, sprzętu, pojazdów, personelu z innymi gospodarstwami.

Stosuj:

  • oddzielne miejsca do izolacji i obserwacji przez 14 dni każdego nowo zakupionego zwierzęcia;
  • odzież i obuwie ochronne do obsługi zwierząt;
  • dezynfekcję obuwia przed wejściem do budynku ze zwierzętami

Szczepionki przeciwko pryszczycy są dostępne i muszą być stosowane wyłącznie z instrukcjami służb weterynaryjnych.

Choroba może powodować różne bezpośrednie i pośrednie straty ekonomiczne. Bardzo ważne jest regularne sprawdzanie wszystkich zwierząt. Każde podejrzenie pryszczycy należy niezwłocznie zgłosić Inspekcji Weterynaryjnej. Powiadomienie jest obowiązkowe i ma zasadnicze znaczenie dla zapobiegania rozprzestrzenianiu się choroby.

Opublikował: Ireneusz Major
Publikacja dnia: 07.04.2025, 13:04
Dokument oglądany razy: 15
Podpisał: Joanna Zdobylak
Dokument z dnia: 07.04.2025